fbpx
 
 
 

23 foitites aei

 

Μετ’ εμποδίων η χαρτογράφηση του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση μετά την κατάργηση των ΤΕΙ και τις αλλαγές στα επιστημονικά πεδία.

Γύρω στις 15 με 16 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αγώνας ταχύτητας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, που ξεκίνησε με την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα, έχει πολλά εμπόδια αν ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για τη χαρτογράφηση του νέου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Περίπου 100 νέα τμήματα, η εξαφάνιση των ΤΕΙ και η νέα κατανομή στα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ (μόνο στα πανεπιστήμια πλέον και με νέο ποσοστό επί των θέσεων), αποτελούν ορισμένα από τα κομβικά σημεία του νέου τοπίου τα οποία απαιτούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές και ουσιαστικές διαδικασίες προκειμένου να καταρτιστεί ο νέος χάρτης των ΑΕΙ και ακολούθως να γίνει η καταγραφή των διαθέσιμων θέσεων.

Σημειωτέον, βασική προϋπόθεση όλων αποτελεί η εισήγηση των Ιδρυμάτων για τις διαθέσιμες θέσεις. Αναπόφευκτα φέτος χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος γι’ αυτό, με δεδομένες τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα Ιδρύματα και την εμφάνιση νέων τμημάτων ακόμα και στο παρά ένα της ήδη καθυστερημένης ψήφισης του σχεδίου νόμου, μόλις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα.

Βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι υποψήφιοι για τη μελέτη του νέου χάρτη και για τη συμπλήρωση του νέου μηχανογραφικού είναι:

■ Δεν υπάρχουν πλέον Τεχνολογικά Ιδρύματα. Υπάρχουν μόνο πανεπιστήμια, στα οποία έχουν πρόσβαση και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με αυξημένο ποσοστό επί των συνολικών θέσεων.

■ Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 10% (από 5% μέχρι πέρυσι) των θέσεων στα πανεπιστημιακά τμήματα (της ειδικότητάς τους) και το 5% σε πολυτεχνικές, ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, κτηνιατρικές σχολές, καθώς και φυσικής, βιολογίας και γεωλογίας. Ισχύει η διάθεση του 8% των θέσεων για τις στρατιωτικές σχολές και την αστυνομία.

■ Από φέτος λειτουργούν και αρκετά διετή προγράμματα σπουδών από τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

■ Αλλάζει ο κατάλογος των τμημάτων σε αρκετά Ιδρύματα, όπως στα Πανεπιστήμια Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, γίνονται πανεπιστημιακά τα τμήματα πολλών ιδρυμάτων (πρώην ΤΕΙ) όπως σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη. Στα περισσότερα δε, οι ενσωματώσεις θα δημιουργήσουν νέα τμήματα, ενώ ορισμένα αλλάζουν όνομα. Αλλα ουσιαστικά παραμένουν ίδια, άλλα φέρουν αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών.

■ Φέτος, θα λειτουργήσουν 432 τμήματα, ενώ πέρυσι ήταν 438. Αν από το 2020 λειτουργήσουν και τα υπό κατάρτιση, τότε θα ανέβει κι άλλο ο αριθμός των τμημάτων. Εκτός κι αν ορισμένα από τα λειτουργούντα καταργηθούν ή από τα αναγγελθέντα δεν ιδρυθούν καν. Τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Πάντως, οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να μελετήσουν καλά τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβατικότητα της περιόδου.

Το νέο τοπίο προδιαγράφει μια φιλόδοξη πραγματικότητα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρχουν εγγυήσεις για τις επιλογές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Από τη μια ο λίγος χρόνος προετοιμασίας για τα νέα προγράμματα σπουδών, το νέο διδακτικό προσωπικό και την εξασφάλιση υποδομών και από την άλλη η απουσία της εμπειρίας που δημιουργεί η ίδια η λειτουργία των νέων τμημάτων δημιουργούν ένα πλαίσιο όχι μεγάλης ασφάλειας. Ισως γι’ αυτό ο πρώτος χρόνος δεν θα είναι τόσο ενδεικτικός ως προς το προφίλ τμημάτων και σπουδών.
Οι εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές ξεκινούν για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου και για τους αποφοίτους των ΓΕΛ στις 7 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Τα μαθήματα στο Λύκειο λήγουν στις 22 Μαΐου.

● Χθες ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές. Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) προβλέπονται 366 θέσεις, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) 453 θέσεις.

● Οι εκλογές στις 26 Μαΐου θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων από τις 24 Μαΐου ώς τις 27. Αποτέλεσμα, ειδικά τα Γυμνάσια να τελειώσουν τα μαθήματα πιο γρήγορα, αφού τυπικά λήγουν στις 29 του μηνός. Τα Λύκεια δεν επηρεάζονται. Θα έχουν ήδη κλείσει από τις 22 Μαΐου.

 

( ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr )

Pin It

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Easy Education