fbpx
 
 
 

 

maskes 2

Καθώς όλοι ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, το ερώτημα που συχνά τίθεται στα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας κυρίως από δημοσιογράφους αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τις υποδείξεις των ειδικών, που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου με βάση τα στοιχεία που τότε θα επικρατούν. Ένα σενάριο θέλει τη λειτουργία των σχολείων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδειχθεί από τους γιατρούς, όμως πριν την τελική απόφαση του το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει υπόψη του και πολλές άλλες παραμέτρους.

Επισημαίνω μερικά ζητήματα της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία:

1. Είναι δυνατόν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να φορούν μάσκα από τις 8 έως τις 2 και επιπλέον τις ώρες μετακίνησής τους από και προς το σχολείο, οι οποίες για πολλούς είναι τουλάχιστον δύο ακόμη;

2. Το κόστος της χρήσης μάσκας ποιος θα το επωμιστεί; Αν με μια μεγάλη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω υπολογίσουμε τους μαθητές σε 1 εκατομμύριο και με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μάσκες για τον καθένα καθημερινά (θα πρέπει να αφαιρέσει μία όταν τρώει, επειδή υγράνθηκε κ.α.) μπορεί κανείς να υπολογίσει το καθημερινό κόστος. Η υπόδειξη για χρήση υφασμάτινης μάσκας που θα πλένεται προσκρούει στην αμφίβολη αποτελεσματικότητά της και στο γεγονός ότι αυτή προκαλεί μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή.
3. Η ορθή χρήση μάσκας. Αυτή είναι πολύ δύσκολη να εφαρμοστεί όταν χρησιμοποιούμε τη μάσκα για πολλές ώρες, μάλιστα δε από μαθητές. Πόσοι από εμάς δεν ακουμπούμε με τα χέρια το μπροστινό μέρος της μάσκας για να την θέσουμε στη σωστή θέση, επειδή μας ενοχλεί, από αμηχανία κ.α.; Μπορούν οι μαθητές να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά τη χρήση μάσκας; Έχουν μαζί τους σακουλάκι για την αποθήκευσή της; Μήπως τελικά η κακή χρήση μάσκας γίνει αιτία μεγαλύτερης διασποράς του ιού από την καθόλου χρήση της;

4. Είναι βέβαιο ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν θα επιβληθεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις. Εάν ένας μαθητής αρνείται να βάλει μάσκα, θα τιμωρείται; Ποιος θα επιβάλλει την τιμωρία; Εάν ένας εκπαιδευτικός αρνείται τη χρήση μάσκας, θα επιβάλλεται ποινή; Από ποιον; Από τον Διευθυντή του σχολείου; Δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι οι έλεγχοι στα σχολεία θα διενεργούνται από πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κοινότητα του σχολείου.

 5. Η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας θα δημιουργήσει «χάσμα» μεταξύ όσων την υποστηρίζουν και όσων την θεωρούν περιττή, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ένταση στην εκπαιδευτική κοινότητα που έχει τόσα άλλα να διαχειριστεί.

6. Είναι σαφές ότι αν αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, αυτή θα εκπέσει στην πράξη ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση τόσο αυστηρού περιοριστικού μέτρου στην επικοινωνία. Πώς θα διδάσκει ο εκπαιδευτικός ή θα συμμετέχουν οι μαθητές με τα στόματα περιφραγμένα με μάσκες; Έχετε κάνει διάλογο με μάσκα με άλλους ανθρώπους; Γνωρίζετε τις δυσκολίες. Σκεφθείτε αυτό να γίνεται σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Επειδή οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλό είναι εκτός από την πλήρη εμπιστοσύνη στους ειδικούς γιατρούς και τις υποδείξεις τους, να γίνουν προς αυτούς και μερικές επισημάνσεις για τις μεγάλες δυσχέρειες εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στην καθημερινή ζωή των σχολείων. Τα σχολεία έχουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια ζωντανή κοινότητα νέων ανθρώπων, και δεν είναι μια απλή επιχείρηση παραγωγής προϊόντος ώστε να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα παντού.

Αφήνω κατά μέρος κάθε ανάλυση για τους παιδαγωγικούς λόγους που καθιστούν τη μάσκα εμπόδιο στην εφαρμογή οποιασδήποτε αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πρακτικής (π.χ. αντίθετη με την ομαδοσυνεργατικότητα).

Στράτος

(ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

thraniataxisxoleiodimotiko

 

 

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για την νέα σχολική χρονιά τόνισε πως «με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες».

 

apospaseis201120183 0

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Ολοκληρώθηκε σήμερα 8/7/2020 η Α’ φάση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και σε ΣΕΑΕ – ΚΕΣΥ.
Από τις 2.887 αιτήσεις για τη Γενική Εκπαίδευση ικανοποιήθηκαν 2.571 ποσοστό 89,05 % .
Από τις 257 αιτήσεις για την Ειδική Αγωγή ικανοποιήθηκαν 229 ποσοστό 89,11 %. Οι κατά προτεραιότητα αποσπάσεις είναι 662.

Το μεγάλο αυτό ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων απόσπασης, το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση στη διαμόρφωση των κενών, σ’ αντίθεση με ότι συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για δεύτερη χρονιά επίσης οι κατά προτεραιότητα αποσπάσεις για λόγους υγείας των ιδίων δεν υπολογίστηκαν στα κενά.
Παρ’ όλο που τα κενά, 11.244 στη Γενική και 2.992 στην Ειδική, ήταν αρκετά, πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα δεν αποσπάστηκαν στον τόπο συμφερόντων τους. Δυστυχώς υπάρχουν ΠΥΣΠΕ που για πολλούς συναδέλφους είναι απαγορευτικά (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πιερία, Πέλλα, Λάρισα, κλπ.). Σ’ αυτά τα ΠΥΣΠΕ τα όποια κενά καλύπτονται κυρίως με τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις.
Αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να ζουν μακριά από τις οικογένειές τους επί σειρά ετών.

Ως αιρετός ΚΥΣΠΕ τονίζω, για άλλη μια φορά, την αδήριτη ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου των αποσπάσεων για να οδηγηθούμε σ’ ένα πιο δίκαιο, πιο απλό και αποδεκτό σύστημα αποσπάσεων και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την πανσπερμία νόμων, Π.Δ., υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που αναφέρονται στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

Όσοι συνάδελφοι έχουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τις αποσπάσεις να υποβάλλουν ένσταση.

Τέλος θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους των αρμόδιων τμημάτων για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποσπάσεων.

(ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

 

sxoleia

Υπογράφηκαν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Κεντρική Υπηρεσία και Περιφερειακές Υπηρεσίες) για το σχολικό έτος 2020-2021.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

(ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

 

asep

Επανεκδόθηκαν σήμερα από το ΑΣΕΠ στο ορθό οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης και απορριπτέων των κλάδων ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ της Προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/24-12-2019 9 και ΦΕΚ 1/24-1-2020 ΤΤεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), η οποία αφορά στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψηφίων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατηγορίας ΠΕ κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73 και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ79 Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των οικείων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται με το δωδεκαψήφιο γραμμωτό κώδικα οπτικής αναγνώσεως (barcode).
Η αρχικώς ορισθείσα προθεσμία υποβολής ενστάσεων (βλ. το από 29-6-2020 Δελτίο Τύπου ΑΣΕΠ) παρατείνεται, αποκλειστικά για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ, έως και τη 17η Ιουλίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πολίτες → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Είσοδος Μέλους → Επιλογή → ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.

Για την ένσταση απαιτείται και παράβολο είκοσι ευρώ (20€), άλλως η ένσταση δεν εξετάζεται. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει το παράβολο το οποίο έχει προμηθευτεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) επιλέγοντας Φορέας Δημοσίου Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ») ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ((www.gsis.gr). Ο υποψήφιος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό του παραβόλου στην ένσταση και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παραβόλου μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων.
Στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ έχει αναρτηθείΕγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες χρήσης για τη συμπλήρωση και την υποβολή της ένστασης (Βοήθεια → Εγχειρίδια Χρήσης → Ηλεκτρονική Ένσταση).

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών ενστάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων & Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο  ή τηλεφωνικά (2131319100 - Επιλογή 4), τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 14:00.

Αξιολογικοί πίνακες κατάταξης

 (ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Easy Education