fbpx
 
 
 

 

gdhfj

«Γίναμε πρωταγωνιστές επιστημονικής ταινίας» λέει ο χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας για τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τον «φόβο για τον αόρατο κίνδυνο, που πλέον φαίνεται πως ελλοχεύει παντού».

Στο προσκήνιο, εκτός από τον Covid-19, έρχονται πλέον και οι ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, που «μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο» όπως λέει, μέρα με τη ημέρα, «την ανησυχία των συναδέλφων του, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή» στη Θεσσαλονίκη.

Ο γενικός χειρουργός, κάτοχος μεταπτυχιακού στις Νανοεπιστήμες από το Φυσικό του ΑΠΘ, δεν έμεινε άπραγος. Αποφάσισε να ενεργήσει και μάλιστα άμεσα και με πρωτότυπο τρόπο. Σχεδίασε και προχώρησε στην κατασκευή «χειρουργικών μασκών, επαναχρησιμοποιούμενων, επιστρατεύοντας μεθόδους νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής της τρισδιάστατης εκτύπωσης», προκειμένου να βοηθήσει -όσο αυτό είναι εφικτό- τους συναδέλφους του και το νοσηλευτικό προσωπικό, να προστατευτούν από τον covid-19.

 «Στην πραγματικότητα, όλες οι ιδέες προκύπτουν από μια ανάγκη. Έτσι και τώρα, ζήσαμε κάτι που δεν περιμέναμε. Ένας ιός, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δεινά που έφερε στην κοινωνίας μας, οδήγησε στο να εξαφανιστούν αγαθά που θεωρούσαμε δεδομένα. Ξυπνήσαμε μια μέρα και η ζωή μας είχε αλλάξει σαν να ήμασταν πρωταγωνιστές σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πανελλήνια, γίναμε μάρτυρες της εξαφάνισης χειρουργικών μασκών και αντισηπτικών», εκμυστηρεύεται ο Πέτρος Μπαγγέας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτές οι σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον έθεσαν σε εγρήγορση και, όπως επισημαίνει, έχοντας ήδη την απαιτούμενη εμπειρία από την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων με αντιμικροβιακές ιδιότητες, προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο.

«Στόχος μου», εξηγεί», «(είναι) η κατασκευή ειδών προστασίας (μάσκες - γυαλιά) πολλαπλών χρήσεων με αντιμικροβιακές και αντιϊκές ιδιότητες. Ήδη, σε επίπεδο έρευνας, εφαρμογές νανοτεχνολογίας έχουν ριχτεί στην μάχη εναντίον του Covid-19. Προσωπικά, ο λόγος που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά, με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας είναι ότι θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής. Έτσι δημιούργησα τη μάσκα με ονομασία "PROtair33"και η εκτύπωση της μάσκας, έγινε σε συνεργασία με εταιρεία στην Θεσσαλονίκη».

Πώς προστατεύει η μάσκα PROtair33
Ο βαθμός προστασίας που προσφέρει η μάσκα «PROtair33», όπως επισημαίνει ο κ. Μπαγγέας, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με μια απλή μάσκα.

«Η μάσκα αποτελείται από δύο μέρη. Ένα εξωτερικό (λευκό) και ένα εσωτερικό(πράσινο). Στο εσωτερικό στέλεχος της μάσκας προσαρμόζεται φίλτρο τύπου N95 με ειδική επεξεργασία επίστρωσης νανοσωματιδίων. Το εξωτερικό περίβλημα είναι επιστρωμένο επίσης με νανοσωματίδια, που -όπως και στην περίπτωση κατασκευής των χειρουργικών εργαλείων- έχει αντιπροσκολλητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Το υλικό της μάσκας είναι πολυλακτικό όξύ (PLA), το οποίο είναι ένα πολυμερές βιοσυμβατό, βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να αποστειρωθεί εύκολα. Το μεγάλο προτέρημα αυτού του υλικού είναι ότι προσφέρει μια επιφάνεια εχθρική για την προσκόλληση μικροβίων και ιών, γνωστών στην επιστημονική κοινότητα ήδη από την δεκαετία του 1980».

Η μάσκα, στην πλήρη εκδοχή της με τη νανοεπίστρωση, προσφέρει ιδιότητες που απευθύνονται για προσωπικό νοσοκομείου και όχι για απλή χρήση, σύμφωνα με τον κ. Μπαγγέα.

Και αυτό διότι «η προστασία που προσφέρει είναι μεγάλη και υπερβολική για προστασία σε επίπεδου γενικού πληθυσμού. Στην παρούσα φάση, όμως, η απλή μη επιστρωμένη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά από τον οποιοδήποτε», διευκρινίζει.

«Κάθε νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα πλέον, να έχει 2-3 εκτυπωτές και να παράγει μάσκες και είδη προστασίας που θα καλύπτουν της ανάγκες του, στα πλαίσια φιλοσοφίας τύπου "do it yourself". Όσον αφορά σε επίπεδο προϊόντος, ξεκάθαρα η αναπαραγωγή του πρωτοτύπου μπορεί να γίνει άμεσα με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές κατασκευής βιομηχανικών ειδών», υπογραμμίζει ο γενικός χειρουργός.

Αναφερόμενος στο κόστος λέει πως «στο πρωτότυπο μας, έχω χρησιμοποιήσει φίλτρο Ν95. Σίγουρα, αυτό που κοστίζει δεν είναι η μάσκα αλλά το φίλτρο. Το κόστος του πρωτοτύπου άλλωστε δεν ξεπέρνα το κόστος μιας αντίστοιχης συμβατικής μάσκας. Το όφελος όμως, από τις ιδιότητες της μάσκας και από το γεγονός ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενη είναι πολλαπλάσιο».

(ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr)

 

KORONOIOS ERGASIAS SPITI HP

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό αυτές τις μέρες να εργάζονται από το σπίτι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Για πολλούς όμως ανθρώπους αυτές οι μέρες είναι όπως όλες οι υπόλοιπες καθώς εργάζονται μόνιμα από το σπίτι.

Αν όμως, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονται σε κάθε χώρα, σας ζητήσουν να εργαστείτε από το σπίτι, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να παραμείνετε αποδοτικοί και να διατηρήσετε θετική τη διάθεσή σας. Υπάρχουν 5 τρόποι για να το καταφέρετε αυτό
Μην μείνετε με τις πυτζάμες, ντυθείτε
Για μερικούς ανθρώπους, η προοπτική να μείνουν με τις πυτζάμες τους όλη μέρα αποτελεί το καλύτερο κομμάτι της εργασίας από το σπίτι. Αλλά το να πλυθείτε και να ντυθείτε όχι μόνο θα βελτιώσει την πνευματική σας κατάσταση, αλλά θα σας προετοιμάσει και ψυχολογικά ώστε να ξεκινήσετε την εργασία σας.
Το εάν πρέπει να φορέσετε πιο κατάλληλα ρούχα εξαρτάται από το είδος ατόμου που είστε και τη φύση της εργασίας σας. Ωστόσο, μερικοί διαπιστώνουν ότι ένα πιο επαγγελματικό ντύσιμο είναι χρήσιμο ειδικά στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε κάποια βιντεοκλήση.

Το να φοράει πάντως κανείς πιο αξιοπρεπή ρούχα, αυξάνει το κίνητρο να βγει από το σπίτι. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν βγάζει κανείς τα ρούχα της δουλειάς, βοηθά το μυαλό να καταλάβει ότι η εργασία τελείωσε.

Βάλτε όρια
Εάν εργάζεστε σε εταιρεία, πιθανότατα θα έχετε συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και είναι σημαντικό να το τηρείτε όταν δουλεύετε από το σπίτι.

Παράλληλα, στο τέλος της εργασίας καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας και να τακτοποιήσετε τα χαρτιά και άλλα αντικείμενα.

Σημαντικό είναι να ρυθμίσετε σωστά την καρέκλα σας ώστε να μπορείτε να κάνετε σωστή χρήση του υπολογιστή.
Άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να βρείτε έναν χώρο προκειμένου να εργαστείτε όπου δεν θα είναι πιθανό να διαταραχθεί η εργασίας σας, όπως συνέβη με τον καθηγητή Ρόμπερτ Κέλι ο οποίος προσπάθησε να δώσει ζωντανή συνέντευξη το 2017 στο BBC, με τα παιδιά του να εισβάλουν στο δωμάτιο που βρισκόταν ενώ εκείνος μιλούσε.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην λάβετε υπερβολικά μέτρα λόγω του άγχους σας επειδή θα δουλέψετε από το σπίτι.

Ήχοι στο backround
Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω επειδή δεν επιτρέπεται, και σας λείπουν οι ήχοι της πόλης, μπορείτε να μεταφέρετε την ατμόσφαιρα του γραφείου σπίτι . Φτιάξτε παρόμοια ατμόσφαιρα με αυτή του γραφείου αφήνοντας να παίξουν στο backround ήχοι πόλης όπως ο θόρυβος από τα τρένα, ή οι συνομιλίες σε ένα καφέ.

Σηκώστε το τηλέφωνο
Όταν εργάζεται κανείς από το σπίτι υπάρχει περίπτωση να περάσει όλη τη μέρα χωρίς να μιλήσει σε οποιονδήποτε, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα απομόνωσης.

Αφιερώστε λίγο χρόνο να σηκώσετε το τηλέφωνο και να κάνετε μια πραγματική συνομιλία, αντί να επικοινωνείτε μόνο μέσω μέιλ και μηνύματα.

Κάνετε τακτικά διαλείμματα
Η εργασία από το σπίτι δεν θα πρέπει να είναι μονότονη, ούτε πρέπει να είστε διαρκώς μπροστά στην οθόνη.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεστε από το γραφείο, όπως ακριβώς θα κάνατε στο χώρο εργασίας σας.

Σύμφωνα με έρευνα, τα μικρά τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιο ευεργετικά, από τα λίγα και μακράς διάρκειας.

Πολλοί από όσους εργάζονται μόνιμα από το σπίτι τους μάλιστα προτείνουν την τεχνική Pomodoro, μία μέθοδο διαχείρισης χρόνου που σπάει την μέρα σε 25λεπτα κομμάτια από τα οποία το καθένα ακολουθείται από ένα διάλειμμα 5 λεπτών.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

 microsoft

Tο τελευταίο update που κυκλοφόρησε η Microsoft στα Windows 10 προκάλεσε ορισμένα προβλήματα στους χρήστες του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος. Η Microsoft έλαβε άμεσα δράση και ανακοίνωσε επίσημα ότι όσοι κατέβασαν το update με την ονομασία KB4535996 θα πρέπει να το απεγκαταστήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft απάντησε σε έναν χρήστη στο SignTool ο οποίος εντόπισε ότι το εργαλείο δεν δουλεύει στο Visual Studio. Η Microsoft έσπευσε να του απαντήσει λέγοντας του:

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή λαμβάνετε σφάλματα σχετικά με το signtool.exe μπορείτε να απεγκαταστήσετε την προαιρετική ενημέρωση KB4535996.

Το καλό στην υπόθεση αυτού του patch είναι ότι το update είναι προαιρετικό και δεν πρέπει όλοι οι χρήστες των Windows 10 να το εγκαταστήσουν. Ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν FPS drops, ενώ κάποιοι άλλοι συνάντησαν τα γνωστά σε όλους μας blue screens. Επιπλέον, το patch έφερε προβλήματα όπως ξαφνικό “wake up” από το Sleep mode και υπήρξαν και αναφορές όπου ο υπολογιστής είτε αργούσε είτε αποτύγχανε να ξεκινήσει.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

beat

Η Beat ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες, που επέτρεψε στους εργαζομένους της να δουλέψουν remote λόγω του ιού. «Στο γραφείο της Αθήνας στην Beat αποφασίσαμε να καθιερώσουμε από σήμερα εργασία από το σπίτι για όσους μετακινούνται με δημόσια μέσα μεταφοράς, και πιθανότατα από αύριο για όλους, παρόλο που δεν είχαμε κάποιο κρούσμα ως τώρα. Ταυτόχρονα αναβάλλονται και όλα τα ταξίδια» έγραψε ο ιδρυτής της εταιρίας Νίκος Δρανδάκης σε Facebook Post στις 10 Μαρτίου.

Φυσικά πρόκειται για μια εταιρία που έτσι κι αλλιώς είχε το remote μοντέλο μέσα της. Αυτή την στιγμή η Beat έχει ανοιχτές αρκετές tech θέσεις, οι οποίες αφορούν εργασία εξ αποστάσεως.

Η εταιρία αναζητά Senior Backend Engineer, DevOps Engineer Security, Senior Big Data Software Engineer και άλλες ειδικότητες, για εργασία εξ αποστάσεως. Μπορείς να δεις όλες τις ανοιχτές θέσεις και να στείλεις το βιογραφικό σου εδώ.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

BeFunky collaged2 1200x609

Business ευκαιρίες στις ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται ότι βλέπει ο Bill Gates σε διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει η Καθημερινή, το ίδρυμα του Bill Gates φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση του ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, το οποίο δραστηριοποιείται όλο και πιο ενεργά στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών μέσω της εταιρείας Philosofish (πρώην «Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες»). Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει χρηματοδότηση και από κορυφαίο επενδυτικό οργανισμό, ο οποίος ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

H Philosofish αποτελεί τον νέο δεύτερο μεγάλο πόλο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, εξέλιξη η οποία συνδέεται με την εξαγορά των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» από τον όμιλο «Ανδρομέδα» που έγινε το 2019 και οδήγησε στη μεγάλη συγχώνευση σε ένα σχήμα των τριών αυτών εταιρειών. Προκειμένου η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) να εγκρίνει την παραπάνω συγκέντρωση, επέβαλε την πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» σε τρίτους. Ενας από αυτούς ήταν η Philosofish, η οποία, ενώ διέθετε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με παραγωγή 5.000 τόνων, αγόρασε μονάδες με δυναμικότητα περίπου 12.000 τόνων, καθώς και εκκολαπτήρια δυναμικότητας 85 εκατ. τεμαχίων γόνου, αλλά και σχετικές μεταποιητικές μονάδες.

Η απόκτηση των νέων περιουσιακών στοιχείων δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία όχι μόνον να αυξήσει τη διείσδυσή της εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και να προχωρήσει στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως είναι για παράδειγμα τα έτοιμα γεύματα με βασικό συστατικό το ψάρι. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία νέας μεταποιητικής μονάδας με αντικείμενο ακριβώς την παραγωγή έτοιμων γευμάτων, ο προϋπολογισμός της οποίας εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ.

H πρώην «Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες», νυν Philosofish, βρέθηκε στο ραντάρ του fund Diorasis το 2015. Τότε το fund, το οποίο ελέγχεται από Ελληνες επιχειρηματίες αλλά εδρεύει στο Λουξεμβούργο, απέκτησε ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ίσως από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ανέκαθεν προσείλκυε το ενδιαφέρον μεγάλων funds, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν ως μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι ως επενδυτές πενταετίας ή ως distress funds. Προ κρίσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον της Linnaeus Capital Partners, που το 2012 είχε αποκτήσει τον έλεγχο της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες», ενώ ο επικεφαλής της, ο αείμνηστος Κάκχα Μπεντουκίτζε, ήταν υπέρ της μεγάλης συγχώνευσης στον κλάδο και είχε αποκτήσει μερίδιο τόσο στη «Σελόντα» όσο και στη «Νηρεύς». Το 2016 έκανε την εμφάνισή του το αμερικανικό fund Amerra Capital Management LLC το οποίο τότε εξαγόρασε την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα», η οποία ανήκε στην Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα). Η Amerra και η Mubadala Investment Company (κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) είναι οι νέοι ιδιοκτήτες των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» και αυτοί που έχουν αναλάβει μαζί με την «Ανδρομέδα» να δημιουργήσουν τον «εθνικό πρωταθλητή» στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Κατά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής που είχαν οι τράπεζες σε «Σελόντα» και «Νηρεύς» εξέφρασαν ενδιαφέρον περί τις 35 εταιρείες, κυρίως funds, ενώ το ενδιαφέρον διατηρήθηκε ισχυρό μέχρι την τελική ευθεία όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 12 επενδυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τελικά επελέγησαν. Η προσέλκυση τόσο ισχυρού ενδιαφέροντος για δύο υπερχρεωμένες εταιρείες φανερώνει, αν μη τι άλλο, την προοπτική που υπάρχει στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και δη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η Ελλάδα πρωτοστατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ παγκοσμίως βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2018 σε 117.000 τόνους, εκ των οποίων 67.000 τόνοι ήταν τσιπούρα και 50.000 τόνοι λαβράκι.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Easy Education