fbpx
 
 
 

chase chappell hTkNokqHTxk unsplash 1200x800

1# Google Adsense – Δικό σου website. Αν έχεις κάποιου είδους πλατφόρμα, blog σε WordPress ή σε Blogger ή σε Squarespace, μπορείς να γραφτείς στο πρόγραμμα Adsense. Όταν γραφτείς στο πρόγραμμα της Google επιλέγεις τι είδους διαφήμιση θες να βάλεις στο site σου και σου δίνουν έναν κώδικα. Τον τοποθετείς στην συγκεκριμένη θέση που εσύ θες και εάν κάποιος πατήσει το κουμπί για να μεταφερθεί στη διαφήμιση, η Google σου δίνει ένα ποσό κάθε μήνα.

2# iTunes App Store. Μπορείς να φτιάξεις την δική σου εφαρμογή και να την βάλεις είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή στο Itunes! Εάν την βάλεις δωρεάν κερδίζεις χρήματα από τις διαφημίσεις. Εάν την βάλεις επί πληρωμή παίρνεις με τη μία χρήματα από τον πελάτη.

3# Ebay. Το ebay.com είναι μια πλατφόρμα με αγοραστές απ’όλον τον κόσμο και μπορείς να βρεις τα πάντα εκεί! Άνοιξε ένα κατάστημα, ανέβασε τις φωτογραφίες αυτών που θέλεις να πουλήσεις και ξεκίνα να κερδίζεις χρήματα.

4# iStockPhoto. Aν είσαι φωτογράφος ή αν σου αρέσει να τραβάς με την κάμερα σου στιγμές ή time lapses ή φύση, μπες στο istockphoto.com και ξεκίνα να κάνεις upload τις δουλειές σου. Aν καταφέρεις να πουλήσει τις φωτογραφίες σου, θα έχεις έσοδα. Θα εκπλαγείς πως από το χόμπι σου μπορείς να βγάζεις χρήματα.

5# Udemy – Online Trainer. Αν γνωρίζεις αγγλικά και έχεις δεξιότητες και όρεξη να διδάξεις μπορείς να φτιάξεις ένα online course στο Udemy. Μέσα από την πλατφόρμα, μπορείς να βρεις «μαθητές» από όλο τον κόσμο. Και να κάνεις τα μαθήματα από το σπίτι σου. Φυσικά, όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερα άρθρα, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες σαν αυτή.

(πηγη:www.itspossible.gr)

 

3d ektypotis

Bιοδραστικά επιθέματα για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων ελκών και τραυμάτων με τη χρήση φυσικών πρώτων υλών αλλά και της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο μελέτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής Δημήτρη Φατούρο.

Με φυσικές πρώτες ύλες τα επιθέματα του ΑΠΘ

Οι φυσικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η πηκτίνη μήλου και το μέλι Manouka, που σε πρώτη φάση επέδειξαν την ικανότητα να δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επούλωση ελκών και τραυμάτων κατά την in vitro αξιολόγησή τους σε προσομοιωμένο τραύμα. Οι επουλωτικές ιδιότητες αυτών των βιοεκτυπωμένων επιθεμάτων ενισχύθηκαν με τρία συστατικά που έχουν αντιμικροβιακή δράση, την πρόπολη, η οποία λαμβάνεται από το μέλι, τη χιτοζάνη, η οποία προέρχεται από τη χιτίνη, που είναι βασικό συστατικό στα κελύφη των οστρακοειδών, της γαρίδας, του καβουριών και του αστακού, καθώς και έναν ολιγοσακχαρίτη, τη β' κυκλοδεξτρίνη.

Με αντιμικροβιακές ιδιότητες τα επιθέματα του ΑΠΘ
«Στην ουσία όλα αυτά τα συστατικά, τα οποία τα χρησιμοποιήσαμε για να εκτυπώσουμε τα επιθέματα με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, βοηθούν στην επούλωση ενώ ταυτόχρονα έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και όπως προκύπτει από τα in vitro πειράματα τα οποία κάναμε, αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για την επούλωση τόσο ελκών όσο και για τραυμάτων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φατούρος.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, η διαχείριση τραυμάτων και ελκών προϋποθέτει την προσωρινή υποκατάσταση του δερματικού ελλείμματος, τη διατήρηση ενός κατάλληλου επιπέδου στην περιοχή, την προστασία από μικροβιακές επιμολύνσεις και μηχανικούς τραυματισμούς και την ενίσχυση της επουλωτικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου απαιτεί τον συνδυασμό πολλαπλών και τακτικών θεραπευτικών παρεμβάσεων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, τη συμμόρφωσή τους και κατά συνέπεια την επιτυχή ταχεία διαδικασία επούλωσης. Η ανάπτυξη ενός επιθέματος το οποίο συνδυάζει σε μία θεραπευτική μονάδα ένα πλήθος θεραπευτικών παραγόντων και ιδιοτήτων με την ταυτόχρονη υποστήριξη και διέγερση διαφορετικών μηχανισμών αποκατάστασης του τραύματος θα αποτελούσε ένα ισχυρό και καινοτόμο εργαλείο στον τομέα της περίθαλψης τραυμάτων και ελκών. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπευτικής παρέμβασης με τον σχεδιασμό επιθεμάτων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες εκάστοτε ασθενούς θα συνέβαλε στην επιτάχυνση της αποκατάστασης της υγείας του, την αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατά συνέπεια την ελαχιστοποίηση του κόστους και χρόνου περίθαλψης καθώς και του υψηλού κινδύνου ακρωτηριασμού και θνησιμότητας.

Η μελέτη του ΑΠΘ
«Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση". Είμαστε σε αρκετά πρώιμο στάδιο και το επόμενο βήμα το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε in vivo μελέτες σε προκλινικό επίπεδο, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε κάποια ζωικά μοντέλα ούτως ώστε να δούμε ποια είναι η επίδρασή τους σε αυτά. Απέχουμε αρκετά από την εμπορική εκμετάλλευση. Έχουμε κάνει, τον Ιανουάριο του 2020, δημοσίευση με τίτλο "Development of Bio-Active Patches Based on Pectin for the Treatment of Ulcers and Wounds Using 3D-Bioprinting Technology" στο έγκριτο περιοδικό Pharmaceutics, στην οποία φαίνεται ότι αυτό το επίθεμα, όταν έρθει σε επαφή με τα υγρά που παράγει η πληγή, αρχίζει και αφομοιώνεται, και στην ουσία απορροφάται από την πληγή και την επουλώνει. Έχει και επουλωτική δράση και αντιμικροβιακή. Έχουμε κάνει και κάποια ex vivo πειράματα τοποθετώντας αυτά τα επιθέματα σε υγιές δέρμα χοίρου και είδαμε ότι απορροφήθηκαν πάνω στην επιφάνειά του και έγιναν ένα με το δέρμα. Θα μπορούσαν αυτά τα επιθέματα να χρησιμοποιηθούν δυνητικά και για εγκαύματα, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις όσον αφορά τη σύσταση. Προς το παρόν, όμως, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην επουλωτική δράση και ταυτόχρονα στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του επιθέματος αυτού. Ο αρχικός μας στόχος, κατά κύριο λόγο, είναι το διαβητικό πόδι, δηλαδή τα έλκη τα οποία δημιουργούνται στα κάτω άκρα των διαβητικών και τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό», πρόσθεσε ο κ. Φατούρος. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020 από ερευνητική ομάδα στην οποία μετείχαν οι χημικοί μηχανικοί- μεταδιδάκτορες Ελευθέριος Ανδριώτης και Γεώργιος Ελευθεριάδης και η φαρμακοποιός- μεταδιδακτόρισσα Χριστίνα Καραβασίλη.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

 

tablet koronoios 13 5 20

Το πρώτο διεθνές «καμπανάκι» σχετικά με το νέο κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο covid-19 το χτύπησε όχι κάποιος άνθρωπος αλλά ένας υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2019 το «έξυπνο» λογισμικό του ιστότοπου HealthMap του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ειδησεογραφία, τις διαδικτυακές αναζητήσεις και άλλες πληροφορίες που μπορεί να μαρτυρούν σημάδια κάποιας νέας επιδημίας, ήταν αυτό που πρώτο εντόπισε μία αναφορά για έναν νέο τύπο πνευμονίας στη Ουχάν της Κίνας.

Ο πρώτος συναγερμός για τον κορωνοϊό
Αμέσως το πρόγραμμα ενημέρωσε, αυτόματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αποδέκτες μίας λίστας ότι επτά άνθρωποι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση και αξιολόγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης στο «τρία» σε μία κλίμακα με πέντε διαβαθμίσεις. Οι άνθρωποι δεν ήταν, όμως, καθυστερημένοι ούτως ή άλλως. Γιατροί στην Ταϊβάν είχαν ήδη ενημερώσει την Αμερικανίδα επιδημιολόγο Μάρτζορι Πόλακ στη Νέα Υόρκη ότι το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται στο δημοφιλές κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
Η Πόλακ, σύμφωνα με το «Science», θυμήθηκε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2003 στην αρχή του ξεσπάσματος της επιδημίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχεδόν μία ώρα μετά το αυτόματο σήμα προειδοποίησης από το HealthMap, η Πόλακ έκανε μία πιο λεπτομερή ανάρτηση στο Πρόγραμμα Επιτήρησης Αναδυομένων Ασθενειών, το οποίο ενημερώνει περίπου 85.000 άτομα διεθνώς. Και έτσι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να στρέφει την προσοχή του σε κάτι περίεργο που εμφανιζόταν στην Κίνα.
Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης
Το «καμπανάκι» από το HealthMap δείχνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των επιδημιών. Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να «στήσουν» αυτόματα συστήματα εντοπισμού και προειδοποίησης, τα οποία θα ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, μέσα σε τεράστιους όγκους online δεδομένων, για να ανακαλύψουν τα πρώτα σημάδια μίας νέας επιδημικής έξαρσης σε κάποιο μέρος του κόσμου.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή επιδημιολογική επιτήρηση από ανθρώπους, τουλάχιστον όχι ακόμη. «Θα πρέπει να τη θεωρούμε ως ακόμη ένα εργαλείο στη φαρέτρα μας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη διενέργεια τεστ», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μάθιου Μπίγκερσταφ των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Ήδη, αρκετά πριν τον νέο κορωνοϊό, το αμερικανικό CDC είχε ξεκινήσει από το 2013 έναν ετήσιο διαγωνισμό για το πιο ακριβές σύστημα πρόβλεψης της σοβαρότητας και εξάπλωσης ενός νέου κύματος γρίπης στις ΗΠΑ. Δεκάδες προτάσεις κατατίθενται κάθε χρόνο και περίπου οι μισές αφορούν αλγόριθμούς μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), οι οποίοι αναδιφούν σε αναζητήσεις μέσω Google, σε «τιτιβίσματα» του Twitter, σε αναρτήσεις του Facebook, σε ιστοσελίδες της Wikipedia κ.ά., για να βρουν τις πιο πρώιμες ενδείξεις μίας επερχόμενης επιδημίας ή έξαρσης.

Πολλές από αυτές τις ερευνητικές ομάδες, που έως τώρα ασχολούνταν με τη γρίπη, έστρεψαν, πλέον, τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στην κατεύθυνση της Covid-19. Στόχος τους είναι τόσο η αξιολόγηση της τωρινής κατάστασης (now-casting) της επιδημίας όσο και η πρόβλεψη για την πορεία της (forecasting).

Δεν είναι μία εύκολη δουλειά ούτε έχει εγγυημένη επιτυχία. Μεταξύ 2009-2015 η Google χρησιμοποίησε ένα νέο «έξυπνο» εργαλείο, το Google Flu Trends (το οποίο, πλέον, έχει ενσωματωθεί στο HealthMap), για να ψάχνει στις αναζητήσεις των χρηστών και να ανιχνεύει τα πρώτα -ακόμη αφανή στους επιστήμονες- σημάδια ενός νέου κύματος γρίπης. Στην αρχή το σύστημα τα πήγε καλά και πρόβλεψε την εξέλιξη της γρίπης δύο εβδομάδες πριν το CDC.

Ομως, στη συνέχεια έκανε υπερεκτιμήσεις για την εξάπλωση της γρίπης, «τρομοκρατώντας» άνευ λόγου τους επιδημιολόγους. Η βασική αιτία της αποτυχίας ήταν ότι οι ερευνητές της Google δεν «επανεκπαίδευσαν» το σύστημά τους, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στη συμπεριφορά των χρηστών κατά τις αναζητήσεις τους, με συνέπεια να παρερμηνεύει π.χ. τις αναζητήσεις για ειδήσεις σχετικές με τη γρίπη ως ένδειξη λοίμωξης στον ίδιο τον χρήστη.

Έτσι, οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συνεχώς βελτιώνεται, θα είναι καλύτερα έτοιμη και χρήσιμη στην επόμενη πανδημία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει ως εργαλείο της επιδημιολογίας.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

 

pente robot apolimansis

Ειδικά ρομπότ, που θα εκτελούν χρέη απολύμανσης στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια, προμηθεύτηκε ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, στη «μάχη» κατά της διασποράς της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Ρομπότ κατά του κορωνοϊού

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, κάποια από τα ρομπότ που αποκτήθηκαν από τη δημοτική αρχή θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές και τα υπόλοιπα στις υπηρεσίες του δήμου. Το κάθε ένα μπορεί να απολυμάνει χώρους έως και 700 τ.μ., ενώ η απολύμανση για ένα μέσο δωμάτιο δεν διαρκεί πάνω από 6 λεπτά.

Το κάθε ένα μπορεί να απολυμάνει χώρους έως και 700 τ.μ., ενώ η απολύμανση για ένα μέσο δωμάτιο δεν διαρκεί πάνω από 6 λεπτά

Μετά την απολύμανση, οι χώροι είναι άμεσα επισκέψιμοι, αφού το υλικό που χρησιμοποιείται για την αντισηψία είναι πιστοποιημένο υγειονομικά και δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία εργαζομένων και δημοτών.

«Επιστρατεύουμε κάθε μέσο αντιμετώπισης του κορωνοϊού»
«Επιστρατεύουμε κάθε μέσο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Αυτό που γινόταν συστηματικά μέχρι σήμερα θα συνεχιστεί και μάλιστα με ενισχυμένο πλέον το "οπλοστάσιό" μας. Με τη νέα εξελιγμένη μέθοδο απολύμανσης εξοικονομούνται πόροι αλλά πρωτίστως διασφαλίζεται η υγεία των δημοτών μας. Παραμένουμε ασφαλείς με σχέδιο και οργάνωση, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και σε αυτό το πεδίο», δηλώνει ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

 

nasa elikoptero mathitria 30 4 20

Το όνομα «Ingenuity», στα ελληνικά επινοητικότητα, που έδωσε η μαθήτρια γυμνασίου Βανίζα Ρουπάνι από την Αλαμπάμα, θα φέρει το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο, το οποίο θα πετάξει σε άλλο πλανήτη.

 Το ελικόπτερο θα εκτοξευθεί με προορισμό τον Αρη φέτος το καλοκαίρι μαζί με το -επίσης «βαφτισμένο» από μαθητή- ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της αποστολής Mars 2020 της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Η NASA είχε διοργανώσει σχετικό διαγωνισμό ονοματοδοσίας και επελέγη τελικά το εν λόγω όνομα για το ελικόπτερο, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια στον ουρανό του Άρη. Το Ingenuity, βάρους 1,8 κιλών, θα προσαρτηθεί στο κάτω μέρος του Perseverance και όταν φθάσει στον γειτονικό πλανήτη, τον Φεβρουάριο του 2021, θα αυτονομηθεί ανοίγοντας τα φτερά του. Θα κάνει σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις στη διάρκεια ενός μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του Άρη από πιο εξελιγμένα ελικόπτερα, τα οποία θα διαθέτουν και επιστημονικά όργανα.
Το Ingenuity δοκιμάστηκε επιτυχώς στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Τώρα γίνεται, μαζί με το Perseverance, η τελική συναρμολόγησή τους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η εκτόξευσή τους θα γίνει με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η αποστολή Mars 2020 θα αναζητήσει ίχνη παλαιάς ή τωρινής ζωής στον «κόκκινο» πλανήτη και γι' αυτόν τον σκοπό θα συλλέξει δείγματα, τα οποία για πρώτη φορά θα σταλούν στη Γη προκειμένου να αναλυθούν από τους επιστήμονες εξονυχιστικά.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Easy Education