fbpx
 
 
 

 

AP 20086574906831

Οι 27 χώρες της ΕΕ δέχθηκαν χθες Πέμπτη, έπειτα από πιέσεις της Ιταλίας, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο σθεναρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία που προβλέπεται λόγω της covid-19.

powered by Rubicon Project
«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων» ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις (…) δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».

 Την υποβολή των νέων προτάσεων επέβαλαν η Ιταλία και η Ισπανία: αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνόδου, η Ρώμη απείλησε να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της αυτό.

«Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν «να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την ευρωζώνη, βλέποντας σε αυτό το θεμέλιο μιας πιο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Έκτακτα μέτρα»
Στην αρχή της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε επίσης να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Όμως η ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, που θα διευκόλυνε τον δανεισμό των χωρών του νότου, δεν αρέσει στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, των λεγόμενων «corona bοnds».

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Την άποψη της συμμερίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε: «τασσόμαστε κατά (…) και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η καραντίνα σημαίνει αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, πτώση των χρηματιστηρίων και οδηγεί σε δραματικές οικονομικές προβλέψεις.

Οι χώρες της ΕΕ, ήδη από την αρχή της κρίσης, προχώρησαν στη λήψη οικονομικών μέτρων, κυρίως στην αύξηση δαπανών, χωρίς όμως να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες, οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την αναστολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19.

(ΠΗΓΗ:www.newsbeast.gr)

epidoma gennisis 0

Εκδόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr/, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο.

«Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να το συμπληρώσουν, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν το έντυπο από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ την δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων ως εξαρτώμενοι με μισθωτή εργασία που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, η δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με συγκεκριμένους ΚΑΔ και οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβαση της εργασίας τους.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου, απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

(πηγη:www.workenter.gr)

 

syntagma plateia 18 3 20

Ψηφιοποιείται η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο.
Αναλυτικότερα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, αξιοποιώντας το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Πρώτη η Βουλή των Ελλήνων
Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο δημόσιο φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της.
Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία οφείλει να επεκταθεί και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Ήδη, αρκετοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ η ΓΓΠΣΔΔ προσκαλεί όσους φορείς ενδιαφέρονται να το πράξουν άμεσα.

Συγκεκριμένα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, διασυνδέεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Βουλής των Ελλήνων με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να αντλείται αυτομάτως η αναγκαία φορολογική ενημερότητα, χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλου, για την πληρωμή ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόχρεοι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να εκδίδουν την αναγκαία ενημερότητα για να πληρωθούν, καθώς αυτό πλέον θα γίνεται αυτόματα.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 3.600 πολίτες και επιχειρήσεις προσκόμισαν φορολογική ενημερότητα στη Βουλή. Με το νέο σύστημα η Βουλή απαλλάσσεται από μια καθημερινή γραφειοκρατική διαδικασία, επιταχύνονται οι σχετικές πληρωμές των δαπανών της και εξοικονομούνται ανθρωποώρες, τόσο για τους υπαλλήλους της όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 (ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr )

 

syntagma 0

«Εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει το lockdown» ήταν η απάντηση ανώτατης τραπεζικής πηγής στο ερώτημα εάν μπορεί η ελληνική οικονομία να αποφύγει φέτος την ύφεση, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχει γίνει ζημιά.

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πάνω σε βασικό σενάριο, που προβλέπει ότι η οικονομία θα βγει από την καραντίνα μετά το Μάιο. Βαριά τραυματισμένη, μεν, αλλά έχοντας μπροστά της κάτι λιγότερο από ένα εξάμηνο για να μπορέσει να καλύψει μέρος των απωλειών. Στην πραγματικότητα το γεγονός ότι το 12% του ΑΕΠ- ξεπερνά το 25% με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη- προέρχεται από τον Τουρισμό, είναι ευχή και κατάρα, καθώς αν το lockdown «φάει» και μέρος του καλοκαιριού, τότε η ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ αν διασωθεί η θερινή σεζόν που πλέον φτάνει ως το Σεπτέμβριο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, ο Τουρισμός θα δεχθεί τώρα μια γενναία «ένεση» μέτρων στήριξης και ενίσχυσης, έτσι ώστε όταν ανεβάσει ρολά, να μπορέσει να «τρέξει».

 Τα σενάρια για ανάκαμψη V ή U
Φυσικά κανείς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για την καταστροφή που συντελείται γύρω μας. Η ζημιά στις αερομεταφορές είναι ανυπολόγιστη κι αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τον ελληνικό Τουρισμό ακόμα κι αν βρεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η εκτιμώμενη αύξηση της ανεργίας και η συμπίεση των εισοδημάτων θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά. Αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που συνηγορούν σε μια θεραπεία- σοκ, τουλάχιστον στο εσωτερικό, έτσι ώστε η ανάκαμψη να παρουσιάσει σχήμα V- δηλαδή από το ναδίρ στο ζενίθ- και όχι U δηλαδή με περίοδο στασιμότητας μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι δείκτες.

Το «κλειδί» για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός- φυσικά πέρα από την εξασθένιση του ιού- είναι να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, εξ ου και το μπαράζ αναστολών φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κρατικών δανείων και εγγυήσεων, που είναι βέβαιο ότι τελικά θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10 δις ευρώ.

Tα διδάγματα της Μεγάλης Κρίσης

Με αυτό το φόντο είναι άκρως ενδιαφέρουσα η μελέτη του Tax Foundation για τις επιπτώσεις της νέας κρίσης στις επιχειρήσεις, «πατώντας» πάνω στα διδάγματα της Μεγάλης Κρίσης του 2008- 2009, όταν τα φορολογικά συστήματα επέτειναν το πρόβλημα.

tf_db_3-18.png

Η πτώση των φορολογικών εσόδων σε αυτήν την περίοδο ήταν της τάξης του 11%, ωστόσο ειδικά των εσόδων από τις επιχειρήσεις έφτασε στο 28%, δείγμα του ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Εκτιμώντας ότι αυτήν τη φορά μπορεί να προκληθεί «κραχ» και στα έσοδα από κατανάλωση, λόγω της ιδιομορφίας της κρίσης με τα κλειστά καταστήματα και την απομόνωση, η μελέτη σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα φορολογικά συστήματα, που να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις την απεριόριστη μεταφορά των προβλέψεων ζημιών και την πλήρη έκπτωση επενδυτικών δαπανών, όπως κάνουν έστω εν μέρει η Εσθονία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς. «Μια επιχείρηση που έχει ζημιές σε μια κρίση, θα πρέπει να μπορεί να τις εκπέσει από τα κέρδη, όταν ανακάμψει» είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, εκτιμώντας ότι μέτρα που εστιάζουν στην αναστολή πληρωμής φόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

(ΠΗΓΗ:www.economistas.gr)

 

koronoios

Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία εξαρτώνται από την έκταση/διάρκεια της επιδημίας. Ετσι, η αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών πλην φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, θα ήταν μια πολύ θετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι σημαντικές. Οι πρώτες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, για αρνητική επίπτωση 0,3-0,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, θεωρώ ότι είναι ακραία αισιόδοξες. Σύμφωνα με εγκυρότερες, στο ιδανικό σενάριο που τα κρούσματα αρχίζουν να περιορίζονται στις αρχές Απριλίου, τα δύο πρώτα τρίμηνα θα υπάρξει ύφεση και η ετήσια αύξηση ΑΕΠ θα φτάσει στη 1 ποσοστιαία μονάδα. Στο κακό σενάριο, αν τα κρούσματα αρχίζουν να περιορίζονται το 3ο τρίμηνο, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι αρνητική.

Ενα θέμα είναι μια στασιμότητα ή μικρή μείωση του ΑΕΠ φέτος. Συναφές αλλά σοβαρότερο είναι οι μονιμότερες αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν – και πρέπει να αποφευχθούν. Η οικονομία μας στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, π.χ. τον τουρισμό. Υπηρεσίες που δεν καταναλώνονται σήμερα, χάνονται διά παντός – οι τουρίστες που δεν έρχονται φέτος, δεν θα έρθουν δύο φορές το επόμενο έτος. Επίσης, συμπαρασύρουν πολλούς άλλους κλάδους και επιδρούν καθοριστικά στην απασχόληση. Αν η κρίση του κορωνοϊού διαλύσει τον τουρισμό, θα επέλθουν μόνιμες καταστροφές στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Αυτές, οι μόνιμες καταστροφές πρέπει να αποσοβηθούν. Δεν είναι εύκολο. Ούτε εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από Ευρωπαίους που δειλιάζουν (το μπαζούκας του Ντράγκι αντικαταστάθηκε από το πιστολάκι της Λαγκάρντ...) είτε δυσκολεύονται, μέχρι την τελευταία στιγμή, να απαγκιστρωθούν από τη λιτότητα. Παράδειγμα: Η χώρα διαθέτει ένα απόθεμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ (όσα αντλήσαμε από τις αγορές συν όσα μας έδωσε ο ESM έναντι πιστοληπτικής γραμμής), μέρος του οποίου προσφέρεται να αξιοποιηθεί για αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική. Αλλά, δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες. Ετσι ή αλλιώς, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Οχι μόνον αυτές. Και ήταν θετικό, ότι η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών ανέστειλε τα stress test και δεν δημιούργησε έναν πρόσθετο παράγοντα ανασφάλειας στο ευρωπαϊκό σύστημα. Ο κίνδυνος που διατρέχουν ειδικά οι ελληνικές τράπεζες είναι να φορτωθούν είτε με νέα κόκκινα (NPLs) είτε με μη εξυπηρετούμενα (NPEs) δάνεια, είτε να μη χορηγήσουν δάνεια-γέφυρα σε υγιείς επιχειρήσεις, και όλα αυτά αν ECB/SSM δεν κάνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια.

Η Ελλάδα δεν έχει πολλά πολεμοφόδια, και αυτά που έχει εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κέντρα – που δεν φημίζονται για την τόλμη, τον ριζοσπαστισμό και την αποφασιστικότητά τους. Για να πείσουμε και να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση (τη χρειαζόμαστε και επειδή έχουμε έναν επιθετικό γείτονα). Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ήταν ουσιαστική αλλά και έντονα συμβολική κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση.

(ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr)

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Easy Education