doe 6

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του νέου διδακτικού έτους στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία λείπουν συνολικά 4.031 εκπαιδευτικοί.

Αυτό ανακοινώθηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Μεγάλος αριθμός κενών παρατηρείται στην Αττική, τα Δωδεκάνησα , τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Ειδικότερα, κατά ειδικότητα, λείπουν:

745 Δάσκαλοι
424 Νηπιαγωγοί
101 Αγγλικών
159 Φυσικής Αγωγής
189 Μουσικής
20 Γαλλικών
32 Γερμανικών
175 Θεατρικής Αγωγής
336 Εικαστικών
120 Πληροφορικής
389 Ειδικής Αγωγής
1341 Παράλληλης Στήριξης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ

(ΠΗΓΗ : www.esos.gr)

mathites mathitries tamplet dimotiko

Του Βασίλη Παληγιάννη

Εκατοντάδες νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους χώρους

Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο αν και θεωρείται πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία του παιδιού, καθώς προσφέρει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για νοητική, κοινωνική, συναισθηματική και πολύπλευρη ανάπτυξή του, δυστυχώς έως σήμερα στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, χωρίς να δίνεται η δέουσα σημασία.

Απόδειξη οι κτηριακές συνθήκες ντροπής κάτω από τις οποίες λειτουργούν εκατοντάδες νηπιαγωγεία.

Η έλλειψη της απαραίτητης κτηριακής υποδομής πρέπει να προβληματίσει κάθε υπεύθυνο σ΄αυτή τη χώρα.

Το 2019 υπάρχουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία σ΄όλη τη χώρα που φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους και ενίοτε επικίνδυνους για την ασφάλεια των νηπίων, χωρίς αύλειο χώρο, χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό, χωρίς το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό.

Είναι απαράδεκτο να θεωρούνται πρώην καταστήματα, ισόγεια πολυκατοικιών και αποθήκες κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία παιδιών αυτής της ηλικίας. Εξ αιτίας της έλλειψης χώρων στην κυριολεξία στοιβάζοντας νήπια σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει να επισκεφθεί νηπιαγωγεία για να κατανοήσει την ανάγκη της άμεσης δρομολόγησης της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των νηπιαγωγείων.

Είναι απολύτως απαραίτητο να κατασκευαστούν σύγχρονα νηπιαγωγεία με τους απαραίτητους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, τραπεζαρία, αύλειο χώρο κ.τ.λ.) και να εξοπλιστούν με το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό.

Τα νήπια πρέπει να φοιτούν σε ένα ελκυστικό, δημιουργικό και χαρούμενο περιβάλλον.

Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια, νηπιαγωγείο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας με ταυτόχρονη επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των νηπιαγωγών.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να επιδιώξει την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας στην παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση για να ελπίζουμε σ΄ένα καλύτερο αύριο.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

(ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr)

nhpiaggogeio 2

Την εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο ως δίωρη θεματική σε εβδομαδιαία βάση, (πιλοτικό πρόγραμμα) την οποία θα αναλάβει εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τον/τη νηπιαγωγό, προτείνει με επιστολή στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής (ΠΑΝΕΛΦΑ).

Κι εξηγεί η ΠΑΝΕΛΦΑ γιατί κάνει αυτή την πρόταση:

    Το νήπιο μαθαίνει να κινείται και, ταυτόχρονα, μαθαίνει μέσα από την κίνηση.
    Το δεδομένο αυτό ανάγει τη φυσική δραστηριότητα και την κίνηση σε κομβικό σημείο της γνωστικής, ψυχοκινητικής και συναισθηματικής/κοινωνικής ανάπτυξης και καθιστά απαραίτητη την ενσωμάτωση της Φυσικής Αγωγής στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου.

Τρεις ώρες Φυσική Αγωγή  στην Ε και ΣΤ Δημοτικού

Η Ένωση προτείνει επίσης στην υπουργό Παιδείας την εξασφάλιση τριών ωρών τουλάχιστον φυσικής αγωγής την εβδομάδα στην πρωτοβάθμια (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη) και εν συνεχεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

“Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου απαραίτητες με τις γνώσεις ζωής των άλλων μαθημάτων αλλά, ίσως πιο αναγκαία, επειδή άπτεται όχι μόνο της μάθησης, αλλά και της υγείας, η οποία έχει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας, π.χ. μέσω της πρόληψης ασθενειών των οποίων η θεραπεία θα επιβάρυνε τα κρατικά Ταμεία” σημειώνει η ΠΑΝΕΛΦΑ.

Εφαρμοστική εγκύκλιο

Η ΠΑΝΕΛΦΑ θεωρεί  αυτονόητο ότι το υπουργείο θα εκδώσει εφαρμοστική εγκύκλιο, κατά χρηστή διοίκηση, για την πλήρη εκτέλεση του γράμματος και πνεύματος της απόφασης του ΣτΕ, υπ’ αριθμό 1858/18.9.2017 ότι η ανάθεση του εν λόγω μαθήματος (φυσικής αγωγής) σε εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ70 μπορεί να γίνεται κατά την ειδικώς αιτιολογημένη κρίση του αρμοδίου για την ανάθεση οργάνου, μόνο εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: «α) ελλείπει ειδικός εκπαιδευτικός [...] β) οι ακαδημαϊκές σπουδές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού του κλάδου ΠΕ70 στον οποίο γίνεται η έκτακτη ανάθεση, καλύπτουν επαρκώς το ανατιθέμενο ειδικό μάθημα».

Εξάλλου , τονίζει, έχει σχετική αυτοτελή, σαφή και προσωπική νομική υποχρέωση κάθε αρμόδιο διοικητικό όργανο, τόσο σε κεντρικό όσο και σε αποκεντρωμένο επίπεδο.

Αθλητικές τάξεις

Για τις αθλητικές τάξεις η Ενωση υπογραμμίζει τα εξής:

    Είναι λυπηρό ότι από το 2013 που σταμάτησαν οι αθλητικές τάξεις, δεν παρέχεται στους μαθητές-αθλητές μας εξειδικευμένη αθλητική εκπαίδευση παράλληλα με τη σχολική εκπαίδευση. Η δημιουργία αμιγώς αθλητικών σχολείων (πιλοτικό πρόγραμμα) για την υποστήριξη των μαθητών - αθλητών κρίνεται αναγκαία.
    Δυστυχώς, η απουσία μακροπρόθεσμων στόχων στη νομοθεσία του αντικειμένου της ειδικής φυσικής αγωγής, η έλλειψη χώρου, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων των σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με τις αρνητικές στάσεις που επικρατούν στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες υποβάθμισης του αντικειμένου προς τους μαθητές µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

(ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

 

7bb8d780776229c2f99016fd7c01c837

Ν. Φασφαλής, Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απ' ότι πληροφορήθηκα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου θα ανοίξει επιτέλους το σύστημα, το πιθανότερο αύριο, για υποβολή αιτήσεων απόσπασης Β' φάσης!!!

Προγραμματίστηκε συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου για την εξέτασή τους και πριν τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών.

Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσω.

(ΠΗΓΗ:www.esos.gr)

vrefonipio 0

Πρόσκληση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τα προνήπια ηλικίας 4,5 ετών που διαμένουν στους 13 δήμους της χώρας και που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση το τρέχον σχολικό έτος, αποφάσισε να εκδώσει το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Η πρόσκληση αφορά 3.500 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς μέσω της χορήγησης vouchers. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) από τις 11 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι ίδιοι που ισχύουν στη συνολική πρόσκληση της περιόδου 2019 - 2020, που ήδη ολοκληρώθηκε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑμεΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τις 26 έως και τις 28 του μηνός, τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς θα αρχίσουν τυπικά από την 1η Οκτωβρίου.

Οι 13 δήμοι που αφορά η πρόσκληση είναι οι Κομοτηνής, Παιανίας, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Κω και Ρόδου.

Το ποσό που συμπληρωματικά εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι 9.000.000 ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική δαπάνη για το Πρόγραμμα στα 279.000.000 ευρώ.

(ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr)

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

Easy Education

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού...

  Με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση θα...

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη...

Η σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι...

Σεισμός Τώρα - Σεισμός στη Ζάκυνθο - Όλες οι ειδήσεις:...