66

 

Η Αίγυπτος ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών Christie's να ακυρώσει την πώληση μιας -ηλικίας 3.000 ετών- προτομής του Τουταγχαμών. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διατείνεται ότι η προτομή είχε πιθανότατα κλαπεί, τη δεκαετία του ’70 από έναν αρχαίο ναό.

Η προτομή, ύψους 28 εκατοστών, αναμένεται να πωληθεί για περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο οίκος απαντά ότι η Αίγυπτος έχει διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν για την προτομή, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει «εκτεθεί δημόσια».

Η προτομή, που είναι φτιαγμένη από καφέ χαλαζίτη, αποτελεί μέρος μιας ολόκληρης συλλογής που ο οίκος είχε δημοπρατήσει για 4 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο οίκος Christies είπε: «Το αντικείμενο δεν είναι -και δεν υπήρξε ποτέ- υπό διερεύνηση». Πρόσθεσε ότι δεν θα δημοπρατούσε ποτέ ένα αντικείμενο γύρω από του οποίου τη νομιμότητα θα υπήρχαν αμφιβολίες.

Επίσης, δημοσίευσε μια λίστα με όλους τους ιδιοκτήτες του αντικειμένου τα τελευταία 50 χρόνια. Η προτομή φαίνεται ότι αποκτήθηκε από το Γερμανό αριστοκράτη πρίγκιπα Βίλχεμ φον Θορν, ανάμεσα στο 1973 και το 1974. Ο οίκος είπε επίσης ότι η ύπαρξη του αντικειμένου είναι γνωστή για πολλά χρόνια και ότι αυτό δεν ήταν κρυμμένο, αλλά εκτίθετο σε κοινή θέα.

Ο πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαί Χαβάς, είπε στο AFP: «Πιστεύουμε ότι έφυγε από την Αίγυπτο μετά το 1970, την εποχή που πολλά αρχαία αντικείμενα κλάπηκαν από το Ναό του Καρνάκ».

Η Αίγυπτος εισήγαγε νόμους, μόλις το 1983, οι οποίοι απαγόρευαν την απομάκρυνση αρχαίων αντικειμένων από τη χώρα. Ο Τουταγχαμών πέθανε πριν από 3.000 χρόνια και η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1922.

 

( ΠΗΓΗ: www.cnn.gr )

Pin It

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από...

  Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού...

  Με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση θα...

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη...

Η σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι...