KAVALA LIMANI HLIOVASILEMA

 


Ο ελληνικός πολιτισμός και η Καβάλα γοητεύουν τους Τούρκους φοιτητές.
Ως ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, που επιχειρεί να έχει ο δήμος Καβάλας με τους κατοίκους της γειτονικής χώρας, χαρακτήρισε η δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα, την επίσκεψη στην πόλη αποστολής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αποτελούμενης από επτά καθηγητές και δέκα αριστούχους φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τμήματος. Μετά τους Ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες που έφτασαν στην Καβάλα, η αποστολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, του παλαιότερου δημόσιου πανεπιστημίου της Τουρκίας, βρίσκεται στην Καβάλα, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμος.

«Η Καβάλα έχει άριστες σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη»
Καλωσορίζοντας σήμερα το πρωί η δήμαρχος τους καθηγητές και τους φοιτητές, παρουσία και του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η «επίσκεψη αυτή συντελεί στην καλύτερη κατανόηση των δυο λαών μας, φέρνει πιο κοντά τους πολιτισμούς μας και εδραιώνει μια συνεργασία που έχει ως βασικούς πυλώνες τους νέους ανθρώπους».«Η Καβάλα», υπογράμμισε η δήμαρχος, «έχει άριστες σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιλέγουν την πόλη μας για να κάνουν διακοπές, να ξεκουραστούν, να περάσουν όμορφες μέρες.

Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Καβάλα
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή κυρίως στον τουριστικό τομέα, με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων».
Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης λειτουργεί από το 2000, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία σε Τούρκους φοιτητές να σπουδάσουν ελληνική φιλολογία και κατ’ επέκταση να διδαχθούν όχι μόνο τον πλούτο και τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γλώσσας, αλλά να έρθουν πιο κοντά την Ελλάδα μαθαίνοντας όσα έχει προσφέρει στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Συνεργασία Καβάλας και πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης
Ο Δήμος Καβάλας, τα προηγούμενα χρόνια, είχε μια πολύ αποδοτική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με πιο πρόσφατο το ΛΙΜΗΝ (LIMEN).

Κατά το διάστημα της εδώ παρουσίας τους οι καθηγητές και οι φοιτητές θα ξεναγηθούν στα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης, του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και της Αμφίπολης, όπου αυτή την εποχή πραγματοποιούνται εργασίες. Θα ενημερωθούν για την τοπική ιστορία, θα επισκεφθούν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Καβάλας και θα συναντηθούν με πολιτιστικούς φορείς.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η βοηθός κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και επικεφαλής της τουρκικής αποστολής, καθηγήτρια Σεβτάπ Καντίογλου, ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για τη φιλοξενία, αλλά και για την πρωτοβουλία της πρόσκλησης στην Καβάλα. Μάλιστα, δήλωσε ενθουσιασμένη -όπως και οι συνάδελφοι καθηγητές της αλλά και οι φοιτητές- από τις ομορφιές της Καβάλας, τη ζεστασιά των κατοίκων και την πλούσια ιστορία της. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και τον Δήμο Καβάλας θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

(ΠΗΓΗ:www.iefimerida.gr)

 

 

 

Pin It

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

Easy Education

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από...

  Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού...

  Με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση θα...

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη...

Η σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι...