netflix reed hastings china 1200x675

Το Netflix έχει 151 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του Marc Randolph, του πρώτου CEO και συνιδρυτή της εταιρείας. Ο Randolph παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 1999 -αντικαταστάθηκε από τον έταιρο συνιδρυτή της Netflix, Reed Hastings- για να στραφεί στην ανάπτυξη προϊόντων, ενώ αποχώρησε από την εταιρεία το 2003, έναν χρόνο μετά την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO).

«Είμαι άγνωστος”, λέει. Όμως, ο Randolph δεν έχει πρόβλημα με αυτό, ούτε και με την απόφασή του να αποχωρήσει από την εταιρεία πριν η Netflix εξελιχθεί στον γίγαντα του streaming περιεχομένου που είναι σήμερα.

Στα απομνημονεύματά του, «That Will Never Work: The Birth of Netflix and the Amazing Life of an Idea”, εξιστορεί το ταξίδι της Netflix από την ίδρυσή της το 1997, όταν είχε μόλις 8 εργαζομένους. Τότε που τα DVDs έκαναν την είσοδό τους στην αγορά των ΗΠΑ. Η πιο «ζωντανή” του ανάμνηση: μια κρίσιμη στιγμή το 1998 όταν οι Hastings και Randolph σκέφτηκαν να πουλήσουν τη Netflix στην Amazon.

Το «δίδυμο” είχε συναντηθεί με τον Jeff Bezos στο Σιάτλ, όπου ο ιδρυτής της Amazon τους πρόσφερε ένα ποσό «πιθανώς μεταξύ 14 και 16 εκατ. δολαρίων”, σύμφωνα με την εκτίμησή του, για τη Netflix. Η εταιρεία είχε διανύσει μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και η προσφορά φαινόταν λογική στον Randolph. Αλλά ο Hastings την απέρριψε.

Στην πτήση της επιστροφής στη Σάντα Κρουζ, ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πώλησης στην Amazon: Οι πωλήσεις DVD απέφεραν κέρδος, αλλά οι ενοικιάσεις συνεισέφεραν μόλις το 3% των εσόδων με αποτέλεσμα η Netflix να εμφανίζει ζημιές. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι αν δεν συμφωνούσαν, σύντομα η Netflix θα καλούνταν να ανταγωνιστεί την Amazon στις πωλήσεις DVD.

    «Η πώληση τώρα θα δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα – ή τουλάχιστον θα τα μεταφέρει σε μια μεγαλύτερη εταιρεία με βαθύτερες τσέπες», γράφει ο Randolph. «Αλλά… ήμασταν επίσης στα πρόθυρα να πετύχουμε κάτι. …Δεν φαινόταν σωστό να τα παρατήσουμε εκείνη τη στιγμή», συνεχίζει.

Αποφάσισαν λοιπόν να απορρίψουν την πρόταση εξαγοράς. Συνέχισαν διπλασιάζοντας την τιμή ενοικίασης των DVD και κλείνοντας το τμήμα πωλήσεων, αφού η Amazon θα κέρδιζε τη μάχη σε αυτό το μέτωπο ούτως ή άλλως όταν θα έμπαινε στην αγορά των DVD.

Η επιλογή τους δικαίωσε όπως σημειώνει το Forbes. Η κεφαλαιοποίηση της Netflix ανέρχεται σήμερα στα 129 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Hastings, που κατέχει περίπου το 2,5% της εταιρείας, φτάνει τα 3,3 δισ. δολάρια. Όσο για τον Randolph, το ποσοστό που κατείχε την εποχή που πραγματοποιήθηκε η IPO της εταιρείας θα άξιζε σήμερα περίπου 250 εκατ. δολάρια, αλλά πιθανότατα έχει πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του. (Στα απομνημονεύματά του γράφει ότι παραιτήθηκε από πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ώστε να μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του χωρίς να τρομάξει τους άλλους μετόχους: «Οι τράπεζες και οι επενδυτές συνήθως δεν βλέπουν θετικά την κίνηση ενός υψηλόβαθμου στελέχους μιας εταιρείας να πουλά μαζικά τις μετοχές του). Ωστόσο, τα οικονομικά του Randolph σήμερα, του επιτρέπουν να κάνει αυτό που θέλει: να περνά χρόνο με την οικογένειά του και να καθοδηγεί (mentoring) άλλους επιχειρηματίες.

«Έχω πολλούς στόχους ακόμα που θέλω να επιτύχω” λέει ο Randolph. «Υπάρχουν ακόμα πράγματα που θέλω να μάθω, αλλά τώρα πρόκειται για τα δικά μου θέλω», συμπληρώνει.

Η αποχώρηση από τη Netflix και η ενασχόληση με το mentoring ήταν αλληλένδετες επιλογές. Έχασε βέβαια τις «στιγμές έντασης” που ζούσε στη Netflix – το brainstorming μέσα στο Toyota Avalon του Hastings, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την έξαψη της επιτυχίας ή των δυσκολιών.

«Όσο μεγαλώνεις, αν είσαι τυχερός, συνειδητοποιείς δύο πράγματα: τι θέλεις, αλλά και σε τι είσαι καλός”, λέει ο Randolph, 61 ετών σήμερα. «Η απάντηση και στα δύο [για μένα] είναι οι εταιρείες πρώιμου σταδίου. Μου αρέσει το χάος. Μου αρέσει το γεγονός ότι δουλεύουμε πάνω σε εκατοντάδες πράγματα ταυτόχρονα», σημειώνει.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

p22 hawking

Του Νίκου Τσούλια


     Ούτε οι ιδεολογίες ούτε πολύ περισσότερο οι θρησκείες βελτίωσαν τη ζωή του ανθρώπου όπως η επιστήμη, η οποία έχει ήδη γίνει ο πιο ισχυρός τρόπος της σκέψης του ανθρώπου και ο πιο σημαντικός παράγοντας γραφής δημιουργικών γεγονότων.

     Και μάλιστα όσο κυλάει ο χρόνος τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτινοβολία της και η επιρροή της. Είναι η μοναδική παγκόσμια «κοσμοθεωρία», η οποία μέσα από τη συνεχή πρόοδό της ενοποιεί όλους τους ανθρώπους και όλους τους καιρούς.

     Η γνώση καθίσταται πεδίο χειραφέτησης και πνευματικής ελευθερίας του ανθρώπου και αν οι σύγχρονες κοινωνίες αναπτύσσουν την αγάπη και την αλληλεγγύη στους κόλπους τους, τότε η ανθρωπότητα θα έχει εξέλθει από την μακρά γκρίζα προϊστορία της και θα έχει ανοίξει τους δρόμους της πραγματικής ιστορίας της…
     Και είναι οι ξεχωριστοί επιστήμονες, αυτοί που διευρύνουν καθοριστικά τη δυνατότητα όλο και πιο αντικειμενικής και πιο ουσιαστικής ερμηνείας της φύσης και του κόσμου αλλά και μετασχηματισμού αυτών, αστέρια φωτεινά, «Άγιοι της Γης» που μεταμορφώνουν τη ζωή μας και δημιουργούν το φωτεινό μέλλον μας.

     Είναι ο Stephen Hawking ένα αστέρι της επιστήμης και της γνώσης. Αγωνίστηκε μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Η αναπηρία δεν τον καθήλωσε μόνο στο γνωστό μας αμαξίδιο αλλά του στέρησε ακόμα και τη δυνατότητα και της πιο απλής κίνησης αλλά και της ομιλίας! Κι όμως… Η θέλησή του για τη ζωή και για τη γνώση τον έφερε στην πρώτη γραμμή της επιστήμης.

     Είναι ο μεγαλύτερος φυσικός της σύγχρονης ιστορίας μετά τον Αϊνστάιν. Κατείχε τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για 30 χρόνια. Έκανε τη φυσική και την κοσμολογία και τα μεγάλα τους ζητήματα γνωστά σε εκατομμύρια ανθρώπους. «Το χρονικό του Χρόνου» θα γίνει το εμβληματικό του έργο για επιστήμονες, φοιτητές και πολίτες σε κάθε γωνιά της Γης.

     Δεν είναι ένας μονομερής επιστήμονας κλεισμένος στο εργαστήριό του αποκομμένος από τα γενικότερα προβλήματα του ανθρώπου, από τους προβληματισμούς του και τους στοχασμούς του. Αντίθετα, μελετά τα μεγάλα, τα υπαρξιακά ερωτήματα. Και δεν θεωρητικολογεί γενικά και αόριστα, αλλά χρησιμοποιεί τα τελευταία μεγάλα επιτεύγματα της επιστημονικής σκέψης για να δώσει τις δικές του, τεκμηριωμένες απαντήσεις στο βαθμό που δίνει η σύγχρονη έρευνα.

     Να πως συμπυκνώνει τη θαυμαστή πορεία του Χόκινγκ ο διάσημος καθηγητής Kip S. Thorne. «Έβαλε τη σφραγίδα του, το όνομά του, σε ευφυείς θεωρίες. «Η ‘θερμοκρασία Χόκινγκ’ καθώς και η ‘ακτινοβολία Χόκινγκ’ μιας μαύρης τρύπας ήταν πραγματικά ριζοσπαστικές ανακαλύψεις – ίσως οι πιο ριζοσπαστικές σε όλη τη θεωρητική φυσική του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Μας ανακάλυψαν τη βαθιά σχέση μεταξύ της γενικής θεωρίας της σχετικότητας (μαύρες τρύπες), της θερμοδυναμικής (της φυσικής της θερμότητας) και της κβαντικής φυσικής (τον σχηματισμό σωματιδίων εκεί όπου πριν δεν υπήρχε κανένα)».

     Στο τελευταίο του βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» στοχάζεται και δίνει ικανοποιητικές προσεγγίσεις στα πιο καυτά ζητήματα, που απασχολούν κάθε άνθρωπο.
1. Υπάρχει Θεός;
2. Πώς ξεκίνησαν όλα;
3. Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον;
4. Υπάρχει άλλη νοήμων ζωή στο σύμπαν;
5. Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;
6. Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον;
7. Θα μας ξεπεράσει η τεχνητή νοημοσύνη;
8. Έχει νόημα να αποικίσουμε το Διάστημα;
9. Είναι δυνατά τα ταξίδια στο χρόνο;
10. Θα επιβιώσουμε πάνω στη Γη;

 Ο Χόκινγκ δεν αποτελεί μόνο πρότυπο επιστήμονα και αγωνιστή της ζωής απέναντι στις πιο μεγάλες δυσκολίες και στο «αδύνατο» αλλά είναι και παιδαγωγικό παράδειγμα για κάθε ερευνητή και για κάθε ανήσυχο πολίτη. Προάγει την έρευνα και την περιέργεια του ανθρώπου ως αξίες της ζωής που διαμορφώνουν την ιστορία και την διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος όλων των ανθρώπων. «Όταν βλέπουμε τη Γη από το Διάστημα, βλέπουμε τον εαυτό μας ως σύνολο. Βλέπουμε την ενότητα και όχι όσα μας χωρίζουν. Είναι μια τόσο απλή εικόνα, με ένα ισχυρό μήνυμα: ένας πλανήτης, ένα ανθρώπινο γένος».

     Τι πιο όμορφη εικόνα ανθρωπισμού ζωγραφισμένη με επιστημονική θεώρηση αλλά και με την ίδια την αγωνιστική στάση ζωής του Χόκινγκ απέναντι σε μια δύσκολη μορφή αναπηρίας;

(ΠΗΓΗ:www.alfavita.gr)

elon musk hd background 1059x478

Όλα ξεκίνησε το 1999. Από ένα διαμέρισμα στην κινεζική πόλη Hangzhou. Εκεί επέστρεψε ο Jack Ma. Για να επισκεφτεί το μέρος από το οποίο ξεκίνησε την Alibaba. Την εταιρία που εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό και φυσικά έκανε και τον ίδιο πολύ πλούσιο.

    «Όταν επιστρέφω εδώ, είναι σαν μια ταινία στο μυαλό μου», λέει αρχικά ο γνωστός δισεκατομμυριούχος. Και ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματος.

Στη συνέχεια συμπληρώνει: «Αυτό είναι το μέρος που αρχίσαμε». Ξεκαθαρίζει ότι η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Και θυμάται τις πρώτες ημέρες, όταν μάζεψε την ολιγομελή ομάδα του στο συγκεκριμένο σπίτι. Εκεί θα δούλευαν, θα έτρωγαν, θα κοιμούνταν.

«Σε αυτό το δωμάτιο, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε», λέει ο Jack Ma. Τι είπε εκείνες τις πρώτες ημέρες στους 18 εργαζομένους του; Τους εξήγησε ότι είναι… τυχεροί που δουλεύουν μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, διότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια ίσως δεν μπορούν να συναντήσουν ο ένας τον άλλο αφού θα δουλεύουν από διαφορετικές τοποθεσίες.

Με τον διάσημο ιδρυτή να εξηγεί επίσης το γιατί η Alibaba έχει κρατήσει την «κουλτούρα του γκαράζ», παρά την τεράστια ανάπτυξη της.

 

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

humphrey muleba hGj9 mK3QyA unsplash 1200x800

Είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε όλο και πιο έντονα: Νέους (ηλικιακά) ανθρώπους να αναλαμβάνουν την θέση του CEO σε κάποια εταιρία. Είτε μικρή (πιο συχνά), είτε μεγάλη (λιγότερο συχνά). Και δεν είναι περίεργο. Ζούμε στην digital εποχή, όπου ακόμα και άνθρωποι 20 χρονών μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους project από το δωμάτιο του σπιτιού τους.

Η γενιά των λεγόμενων Millennials έχει μεγαλώσει μέσα στις νέες τεχνολογίες, και σε πολλές περιπτώσεις είναι έτοιμη να αναλάβει σημαντικά πόστα μέσα σε μια επιχείρηση. Φυσικά το να αναλάβεις μια κομβική θέση σε νεαρή ηλικία, δεν σημαίνει ότι ο δρόμος στο εξής θα είναι εύκολος. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε 5 συμβουλές για νέους CEOs. Για να καταφέρουν να «επιβιώσουν» στον νέο ρόλο τους και να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα.
Να είναι καλύτερος ακροατής

Ο CEO μπορεί να κατέχει την σημαντικότερη θέση στην εταιρεία αλλά σίγουρα δεν κατέχει το αλάθητο. Είναι ο υπεύθυνος για να επιλύσει τα προβλήματα στην εταιρεία αλλά δεν είναι παντογνώστης. Είναι σημαντικό να ακούει την γνώμη των υπαλλήλων του πρώτα και μετά να βγάζει συμπεράσματα. Κάποιες φορές θα έχουν άδικο αλλά άλλες φορές θα ακούσει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την ομάδα του αλλά δείχνει και σεβασμό προς αυτούς και την άποψη τους.
Να μην δίνει…μεγάλες υποσχέσεις

Είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή από κάθε CEO και ο λόγος είναι για να μην απογοητευτεί στο τέλος ή να νιώσει άσχημα η ομάδα του που δεν τα κατάφερε. Είναι σημαντικό να βάζει στόχους αλλά να είναι ρεαλιστικοί.
Ναι, θα γίνουν λάθη

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους. Ο κάθε CEO πρέπει να το αντιληφθεί αυτό και να είναι προετοιμασμένος αλλά και έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη σας πραγματικός ηγέτης. Συνήθως στα λάθη φέρουν αρκετοί ευθύνη και δεν είναι σωστό να στοχοποιηθεί ένας μόνο.
Η ευθύνη πάντα βαραίνει και τον αρχηγό.
Να είναι ανοικτός στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών

Ένας CEO πρέπει να είναι πάντα ανοικτός σε νέες τεχνολογίες και να βλέπει μπροστά ούτως ώστε να προχωρά και η επιχείρηση του. Ο κόσμος των επιχειρήσεων μεταβάλετε ταχύτατα και όλοι οι σύγχρονοι CEO’s θα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένοι με τις καινούργιες τάσεις και ανοικτόμυαλοι στην υιοθέτηση ή δοκιμή εναλλακτικών.
Η αποτυχία δεν είναι κάτι αρνητικό

Κάθε CEO θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και αν δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό υπάρχει πάντα η πιθανότητας αποτυχίας. Η αποτυχία θα πρέπει όμως να διαχειρίζεται με προσοχή, ανάλυση και να μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

Cisco Meraki offices by O A San Francisco California 02

Τη βούληση της CISCO να επενδύσει 10-12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, αρκεί η κυβέρνηση να της εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, ήτοι ένα κτήριο περίπου 1000 τετραγωνικών, για τη στέγασή του, γνωστοποίησε σήμερα, Κυριακή, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ η CISCO, ο κ. Τσιμπούκης τόνισε: «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και ενός Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη».

Διευκρίνισε δε, ότι το Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις, αλλά και για το Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ), καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα και γενικά για πελάτες σε αναζήτηση προηγμένων υπηρεσιών. Στο κέντρο θα λειτουργούν επίσης τμήματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, τα οποία θα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην 84η ΔΕΘ.

(ΠΗΓΗ:www.itspossible.gr)

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ TOEIC

Easy Education

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού...

  Με το σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση θα...

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης...

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη...

Η σιδηρά κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι...

Σεισμός Τώρα - Σεισμός στη Ζάκυνθο - Όλες οι ειδήσεις:...